Uusi jätelaki muuttaa kierrätystä Suomessa nopeasti. FinnLoopin hallituksen puheenjohtaja ja kansainvälisen tuottajayhteisön ja kiertotalouden asiantuntijan Reclay Groupin toimitusjohtaja Antti Tiilikainen kertoo, että tuottajayhteisöjen haasteet pakkausten osalta kasvavat merkittävästi tulevaisuudessa, sillä uudet säännökset tarkoittavat mittavia panostuksia erityisesti muovipakkausten kierrätyksen kehittämiseksi.

Tästä tarpeesta syntyi ajatus FinnLoopista.

Reclay Group lähti perustamaan yhdessä kumppaninsa Griffin Refineries Oy:n kanssa FinnLoopia, koska haluamme edistää ja kehittää suomalaista kiertotaloutta etenkin pakkausten osalta, joka on moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna selvästi vielä lapsenkengissä”, Tiilikainen sanoo.

Kannukset kansainvälisiltä markkinoilta

Tiilikainen tietää mistä puhuu. Pitkän kansainvälisen uran ulkomailla luonut Tiilikainen on työskennellyt yli vuosikymmenen ajan laajennetun tuottajavastuun parissa Euroopassa.

“Olen asunut Saksassa vuodesta 1999 ja ollut Reclayn palveluksessa vuodesta 2009. Toimintamme painopiste on Saksassa, jossa toimimme yhtenä Saksan johtavana tuottajayhteisönä, sekä konsultoimme tuottajia kaikissa niihin liittyvissä asioissa. Lisäksi toimimme Euroopassa tuottajayhteisönä Itävallassa, Slovakiassa ja Ranskassa ja työskentelemme juomateollisuuden tuottajayhteisöjen parissa Kanadan Manitobassa ja Ontariossa”, hän kertoo.

Uudet mahdollisuudet synnyttävät uusia haasteita

Reclayn tuottajayhteisöt kattavat kaikki pakkausmateriaalit, mutta taloudellinen painopiste on siirtynyt vuosien varrella muoviin yrityksen asiakasrakenteen ansiosta. Tiilikainen näkeekin tällä materiaalialueella suurimman kehityspotentiaalin, mutta myös tuottajien suurimmat haasteet.

“Suomen uusi lainsäädäntö ja vireillä olevat uudistukset tarkoittavat merkittävää panostusta erityisesti muovipakkausten kierrätyksen kehittämiseksi. Nämä muutokset olivat vain viime tingassa tehdyt välttämättömät lainsäädäntömuutokset, jotka EU:n direktiivi asettaa”, Tiilikainen jatkaa.

EU:ssa valmistellaankin parasta aikaa pakkausdirektiivin uudistusta, joka tuo seuraavien vuosien aikana mittavia uudistuksia muun muassa kierrätysasteisiin sekä vaatimuksia pakkausten kierrätettävyyden ja kierrätetyn materiaalin käyttöön pakkauksissa.

“Kuluttajien kysyntä kestäville materiaali- ja pakkausratkaisuille on jo tätä päivää. Näistä haasteista eivät tuottajayhteisöt eivätkä tuottajat tule tällä tekemisellä selviytymään. Suomen kierrätystaloutta tulee kehittää pikaisesti ja tuottajien tulee ottaa tuottajavastuunsa vakavasti ja prioriteetiksi”, hän painottaa.

Tiilikainen näkeekin FinnLoopin tärkeässä roolissa tässä yhtälössä.

”Me autamme tuottajia ratkaisuillamme ja palveluillamme vastaamaan haasteisiin nyt, eikä vasta silloin kun se on jo liian myöhäistä.”

Pysy loopissa

Haluatko kuulla lisää? Ota meihin yhteyttä ja ratkaistaan yhdessä, kuinka FinnLoop voi auttaa yritystäsi kierrätystavoitteiden toteutumisessa tai kansainvälistymisessä.

Teemu Sihvola
Operatiivinen johtaja
+358 50 5774111
teemu.sihvola@finnloop.fi

Antti Tiilikainen
Hallituksen puheenjohtaja
+49 178 5831684
antti.tiilikainen@finnloop.fi